Mind

Cogito ergo sum ('Ik denk, dus ik ben') is een filosofische stelling van René Descartes, die een belangrijk element werd van de westerse filosofie. Descartes kwam tot zijn stelling in het werk Principia Philosophiae uit1644.

Betekenis

Descartes begint zijn filosofie vanuit een scepticistisch standpunt. Overgeleverde waarheden kunnen onwaar blijken te zijn, en ook de eigen waarneming kan bedriegen. Hij vraagt zich af hoe men iets zeker kan weten. Zintuigen kunnen bedriegen. Daar komt het cogito ergo sum om de hoek kijken: hij kan wel aan alles twijfelen, hij kan in alles bedrogen worden, maar dan nog is er iemand die (of iets dat) twijfelt, bedrogen wordt. Het simpele feit dát hij twijfelt, impliceert dat hij bestaat. Daarmee is de eerste zekerheid terug in Descartes' filosofisch systeem, en heeft hij dus een grond om op te staan, een beginpunt om in zijn filosofie van uit te gaan.

Het leidt geen twijfel dat het “denken” in onze samenleving een grote plek heeft gekregen. Wellicht zelfs een te grote plek. Onze rationele patronen drukken vaak emoties en de ontwikkeling van een gezonde spiritualiteit weg. Tien procent van de Nederlanders worstelt met ernstige depressie: een aandoening die vaak ontstaat wanneer men een over rationele levenshouding heeft en weinig ruimte ervaart voor emoties en spirituele uitgangspunten zoals (zelf) acceptatie.

Dat gezegd hebbende: een gezonde rationaliteit, een scherpe geest is een zegen en zeker geen vloek indien de “eigenaar” zijn denkapparaat de integrale plek geeft die het verdient. Dat wil zeggen in een gezond en fit lichaam en in contact met een bloeiende spiritualiteit.

TruColours biedt uitsluitend geestelijke activiteiten aan die bijdragen aan zelfrealisatie.

  • COACHING
  • WORKSHOPS
  • LEZINGEN
  • LITERATUUR
Sitemap | delen

Body

Mind

Soul